Recepty
Svatomartinské koláče a rohlíčky
Koláče bez kynutí – Pepča Jackulák
60dkg hladké mouky
1kostka droždí
0,5 Hery nebo 2dcl oleje
2 lžíce cukru
Vanilkový cukr
2 vejce
1 prášek do pečiva
Sůl
Citronová kůra
250ml mléka
Postup: uděláme těsto, hned uděláme koláče (nenecháme kynout) a dáme je do trouby.
Svatomartinský Tomáškův koláček – Tomík Kučera
Klasické kynuté těsto, plněné povidly, tvarohem.
Zdobené mandlí nebo rozinkou a ořechem. Pečené s láskou.
Cheescake pro Sv.Martina – Vojta a Tomík Hronovi
1 balení máslových sušenek
100g másla
4x sýr Philadelphia
šlehačka
cukr
ztužovač nepečených dezertů
Svatomartinské rohlíčky – Patrik Ptáček
Těsto:
½ kg hladké mouky
1 šlehačka
1 žloutek
Celé máslo
Špetka soli
- Těsto zpracujeme a necháme odpočinout
Náplň:
2 tvarohy
Žloutek
Cukr
Rozinky
Těsto rozdělíme na 8 dílů a rozválíme. Rozdělíme na 8 trojúhelníků a naplníme. Po upečení obalíme v moučkovém cukru.
Šlehačkové rohlíčky – Míša Hrubá
500g hladké mouky
2,5 dcl šlehačkové smetany
250g másla (Hery)
Náplň: tvaroh, marmeláda, povidla, jablka se skořicí, atd. (do nastrouhaných jablek přidáme vanilkový pudink v prášku, aby směs netekla), na posypání moučkový cukr s vanilkovým cukrem
- Z mouky, másla a šlehačky vypracujeme těsto, mouku přidáváme podle potřeby, těsto musí být hladké a nesmí se lepit. Asi na půl hodiny uložíme do chladna.
- Odpočinuté těsto rozdělíme na 8 stejných dílů. Každý díl těsta rozválíme na pomoučeném vále do kruhu a rádýlkem rozdělíme na 8 trojúhelníků. Na širší část dílku dáme lžičku náplně a zatočíme v rohlíček (u jablek musíme přibalovat kraje do středu, aby náplň nevytekla. Hotové rohlíčky uložíme na plech s pečicím papírem a pečeme do růžova při 180°.
- Ještě teplé obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru, nebo jen pocukrujeme (podle toho, jak kdo to má rád sladké)
- Z jedné dávky uděláme 64 rohlíčků. Těsto je velmi vláčné a krásně se s ním pracuje. Lze ho použít i na klasický štrúdl.
Svatomartinské koláče – Matěj Popelka
Těsto:
500g hladké mouky
Špetka soli
100g cukr krupice
2x žloutek
1 vejce (na potření)
42g droždí
200-250ml mléka
180ml husí sádlo
Rozpuštěné máslo na potření
Pár kapek rumu
Náplň:
Povidla
Oloupané mandle
Drobenka:
150g másla
150g cukr krupice
150g hrubá mouka
Postup: do mísy prosejte mouku se solí, přidat cukr, žloutky, vejce a rozdrobené droždí. Přilijte mléko (množství přizpůsobte nasákavosti mouky) a nakonec rozpustit vlahé sádlo. Z těchto surovin vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Poprašte moukou a nechte asi 40min kynout.
Těsto pak na pomoučené ploše ještě jednou propracujte. Oddělte z něj 20 menších kuliček a každou roztlačte dnem sklenky, aby vznikl důlek na náplň. Troubu předehřejte na 180°.
Koláčky potřete rozmíchaným vejcem, naplňte povidly nebo jinou náplní, ozdobte půlkami mandlí, posypte drobenkou promíchanou z uvedených ingrediencí a pečte, až okraje koláčků zezlátnou. Ještě teplé potřete rozpuštěným máslem smáchaným s rumem. Po vychladnutí můžete ještě poprášit moučkovým cukrem.
Recepty z naší kuchyně - zelobraní
Šarišské kapustníky - zelníky
kynuté těsto (klasické)
1 hlávka zelí
sůl
černý pepř
sádlo nebo olej
práškový cukr
-
Pripravíme klasické hustejšie kysnuté cesto a necháme vykysnúť.
-
Kapustu nastrúhame na strúhadle a na troške oleja podusíme so soľou a korením, kým sa nevydusí šťava. Necháme vychladnúť.
-
Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a urobíme bochníky veľké asi ako na pizzu. Bochníček trochu roztlačíme, dáme naň kapustu (2-3 lyžice) a uzavrieme. Každý bochník rozvaľkáme na kruh 1 cm silný (kruh by mal mať priemer 25-30 cm) a rozrežeme na 4 štvrťkruhy. Ak sa cesto trochu prederaví, to nevadí.
-
Každý štvrtkruh pečieme na platni sporáku z oboch strán. Upečené kladieme na dosku jeden na druhý a prikrývame utierkou, aby nevychladli.
-
V hrnčeku zahrejeme olej alebo masť a horúcim tukom mastíme kapustníky z oboch strán, bohato sypeme práškovým cukrom a kladieme na seba. Podávame teplé s čajom.
Uherské zelí
0,75 kg kysaného zelí
600 g mletého masa (libový bůček napůl s hovězím)
sůl, pepř
lžíci mletého kmínu
120 g sádla
lžíci mleté sladké papriky
2 lžíce hladké mouky
5 vajec
200 ml mléka
2 cibule
Postup:
Zelí povaříme s kmínem, scedíme a důkladně vymačkáme vodu. V kastrolu na sádle (nebo na slanině) osmahneme dozlatova drobně nakrájenou cibuli a vše vmícháme do zelí.
Mleté maso osolíme, opepříme a vmícháme do něj 2 vejce a mouku.
Lehce vymazaný a strouhankou vysypaný pekáč pak naplníme vrstvou zelí, na ni poklademe maso a na ně pak další vrstvu zelí a v předehřáté troubě zapékáme asi 25 minut.
Zbylá 3 vejce rozšleháme s mlékem a paprikou a asi 5 minut před dokončením pečení jimi zalijeme zelí v pekáči a dopečeme v troubě.
Podávejte s houskovým knedlíkem nebo vařenými brambory.
Recepty ze Zelobraní ze SŠ SOG HK
Zelná kolečka
250g hrubé mouky
50g cukr krupice
100g hlávkového zelí
150g másla
1 vejce
Obal - moučkový cukr + vanilkévý cukr
Postup: na vál nasekáme na jemno zelí. Přidáme mouku + cukr + změklé máslo + vejce - vypracujeme. Těsto vyválíme na 3mm plát a vykrajujeme tvary. pečeme do růžova. Obalujeme v moučkovém cukru.
Slaný zelný koláč
400g kysené zelí - nasekat
400g polohrubé mouky
200g bílý jogurt
1 prášek do pečiva
špetka soli, kmínu a česnek (nakonec)
olej na vymaštění plechu - nešetříme
Postup: zelí + mouka + jogurt zamícháme + kypřící prášek - hustší hmotu. Plech hodně vymažeme olejem a hmotu pomocí ruky rozprostřeme asi 1 - 1,5 cm vysoký plát. Pečeme do růžova (křupava) teplé hned potřeme česnekem. Krájíme nebo lámeme.
Fleky z bramborového těsta se zelím
těsto:
300g hrubé mouky
150g brambor (vařené nastrouhat)
sůl
1 vejce
zelí:
1kg hlávkového zelí
150g cibule
150g másla
Postup: mouka + strouhané brambory + vejce + sůl - zpracujeme v těsto, které pomocí hrubé mouky vyválíme plát 2-3cm. Krájíme pruhy a ty na čtverečky - vaříme ve slané vodě 4 minuty. Propláchnout a mírně pomastit
zelí: nakrájet na jemno a spařit. Připravit cibulku do růžova, přidat zelí a dusit do měkka. Vše spojit.
Zelný štrůdl
200g hladké mouky
špetka soli
1 vejce
1 lžička oleje nebo másla
vlažná voda
postup: mouku se špetkou soli prosejeme na vál, přidáme vejce, ocet, olej, podle potřeby vodu a vypracueme těsto, ze kterého uděláme bochník, přikryjeme nahřátou mísou a necháme asi půl hodiny odpočinout. těsto pak rozválíme a roztahujeme na ubruse od středu ke kraji. pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou a plníme zelnou náplní. nakonec posypeme rozinkami a cukrem se skořicí.
náplň: očištěné zelí drobně drobně nakrájíme, trochu osolíme a na másle dusíme doměkka.
Recepty z Luskiády ze SŠ SOG HK
Cizrnový koláč
Těsto: 250 g cizrny, 150 g másla, 100 g hl.mouky, 1 kypř.prášek, 1 vejce
Náplň 1.: 1 kg jablek nahrubo nastrouhat, 2 pol. lžíce vanil.pudinku, cukr a skořice dle chuti
Náplň 2.: 250 g tvarohu, cukr dle chuti, špetka muškát.oříšku, mléko dle potřeby
Cizrnu namočíme, uvaříme a studenou nahrubo rozmixujeme. Dáme na vál - přidáme mouku, vejce, máslo, prášek do pečiva a vypracujeme těsto (lepí se). Plech vymažeme máslem a vysypeme hr.moukou - těsto přeneseme na plech pomocí rukou namáčených ve vodě; rozetřeme na stejnoměrnou vrstvu. Potřeme tvaroh.náplní a navrch jableč.náplní; můžeme posypat drobenkou. Pečeme pozvolna asi 40 minut (180-220°C).
Fazolové krokety
300 g uvařených fazolí(bílé+červené), 200 g uvařených brambor, sůl, majoránka, pepř mletý, česnek, vejce, strouhanka
Uvařené fazole nahrubo rozmixujeme nebo umeleme. Přidáme najemno nastrouhaný vařené brambor + všechny ostatní přísady+strouhanku dle hustoty. Tvoříme kuličky a obalujeme v trojobalu (hl.mouka+mléko+vejce). Pozvolna smažíme.
Hrachové zrazy
Těsto: 300 g uvařeného hrachu, 100 g uvařené kaše z hr.krupice, 2-3vejce, sůl, pepř
Náplň: 2-3 cibule, olej na smažení, 300 g mlet.masa, koření
Umixujeme uvař.hrách na kaši, přidáme krupičnou kaši+ ostat.přísady na těsto (těsto se lepí) - z těsta vytvarujeme placičky (za pomoci hl.mouky). Na náplň - osmažíme cibuli na oleji+přidáme maso+ dochutíme kořením a podusíme. Z těsta vytvarujeme placičky; doprostřed dáme nápň, přeložíme, spojíme a obalujeme v trojobalu (hl.mouka+mléko+vejce+obalujeme ve strouhance nebo rozmačkané hrach. nebo kukuřič.vločky). Zvolna smažíme.
Hrachová pomazánka
250 g uvařeného hrachu, 1 velká cibule, 1 lžíce oleje na usmažení, sůl, pepř, zelenina na ozdobu
Uvařený hrách+usmažená cibule - rozmixujeme a přidáme koření. Mažeme nebo stříkáme pomocí zdobícího sáčku na pečivo, ozdobíme zeleninou.
Za skvělé recepty děkujeme ;)
Recepty z Luskiády od pana Rezka
Na Luskiádě jste měli možnost ochutnat pokrmy vytvořené převážně z luštětnin. Vynikající ochutnávka od rodičů měla úspěch a mnozí z Vás se ptali po receptech. Pan Rezek byl tak hodný a jeho skvělé recepty z luštěnin nám prozradil.
Cizrna s parmazánem
100 g cizrny, 100 g cibule, 60 g parmazánu, 10 g cibule, saturejka, 20 g oliv.oleje
Cizrnu uvaříme v osolené vodě. Cibulku nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji. Na dozlatova osmaženou cibulku přidáme cizrnu a parmazán a společně ještě orestujeme. Na závěr připadně osolíme.
Čočkový salát
100 g čočky, sůl, bílý pepř, saturejka, cukr, vinný ocet, bazalka, olivový olej, 30 g papriky, 30 g rajčat, 30 g sal.okurky, 20 g cibulky
Čočku uvaříme do měkka v osolené vodě. Do vychladlé čočky nakrájíme na malé kostičky zeleninu. Vše dochutíme. Můžeme dozdobit vařeným vajíčkem.
Šoulet
100 g zelený, naloupaný hrách, 100 g ječné kroupy - střední, sůl, pepř, česnek, drcený kmín, majoránka, saturejka
Hrách a kroupy uvaříme zvlášť v osolené vodě doměkka. Hrách scedíme. Kroupy scedíme jen částečně - trochu vývaru z krup necháme na doředění. Zcezený hrách a kroupy smícháme dohromady, dle chuti dokořeníme. Přidáme dle potřeby vývar z krup a dáme zapéci do vyhřáté trouby (170-180°C)
Za všechny výborné recepty děkujeme a budeme se těšit na další ;)